Elementor #697

Jeg ønsker at markere fødselsdagen af et særligt ikon der har haft stor betydning for min kunst – og du kan bidrage med markeringen af hans fødselsdag!

Serien vil være en del af ”Erindringer fra naturoplevelser på Færøerne” og den kommer til at hedde ’My Back Pages’ og en række udstillinger i 2021 under navnet Rolling Thunder Revue.

Denne særlige person bliver 80 år den 24. maj i 2021 og hedder Robert Allen Zimmerman. Han var født i Duluth, Minnesota, USA den 24. maj 1941. Han har i 2016 vundet Nobelprisen i litteratur. Men ikke under sit borgerlige navn, med sit kunstneriske navn Bob Dylan, som så dagens lys for omkring 60 år siden. Bob Dylan har med sine kunstneriske evner været en stor inspirationskilde for mig. Jeg ønsker at markere Bob Dylans fødselsdag med en serie med Erindringer fra naturoplevelser på Færøerne med inspiration fra Bob Dylans sange. Du er velkommen til at komme med forslag til, hvilke sange eller tekst linjer jeg kan bruge og måske med forslag til udstillingssteder.

Elementor #678

Ellindur viderefører 100 år gammel familietradition

Ninna Jalog, Journalist

Tidligere topchef fra Færøerne Ellindur Egilstrøð sagde farvel til sin stressende tilværelse og går nu i fodsporene på sine forfædre. 

Når man tænker på Færøerne, er det første, man associerer med det naturrige land, ikke stress. Det blev dog en hverdags faktor i Ellindurs arbejdsliv, og derfor valgte den nuværende billedkunstner at sige farvel og tak til sit daværende titel som topchef for at fokusere på et håndværk, som han har fået ind med modermælken.

Ellindurs barndom har nemlig været præget af hans fars liv som kunstmaler “Min far gik meget op i at jeg kunne tegne, da jeg var barn. Det var vigtigere, at jeg kunne tegne og male end, at jeg kunne læse og skrive”, og han har derigennem udviklet de færdigheder, som han bruger til at fortælle om sin fortid og sine oplevelser på Færøerne. 

Serien Erindringer fra naturoplevelser på Færøerne kommer fra hjertet og ligger dybt begravet i Ellindurs DNA. Han ønsker at skabe malerier, som sætter gang i en indre proces for at hjælpe andre med at opnå en større selvindsigt. Malerier som giver indtryk af afslapning, ro og nærvær og sætter deres aftryk på publikum. 

Det bringer han til live ved at bruge livskraften fra det færøske landskab, som, han selv nævner, består af grundelementerne som fx ild og vand. samt at tage fat i de mange symbolske modsætninger, som findes i naturen. 

Han har tegnet færøske fantasi landskaber fra, han kunne holde en blyant i hånden, og man kan argumentere for, om dette måske kan være grunden til, at han formår at implementere lige netop, hvad han ønsker hos sit publikum.

Ellindur er født på Eiði på Færøerne i 1960. Det var ikke kun hans far, som var kunstmaler, men også hans fars onkel, som begge var kendte på Færøerne og i dele af Danmark. Udover nærmest at have medførte kreative egenskaber, har Ellindur også modtaget undervisning og vejledning fra flere kendte danske kunstnere og Aarhus Kunstakademi. 

Billedkunstneren mener selv, at kunst er og kan bruges som en terapiform. I disse portrætterede minder fra hans barndom leger han med det færøske lys og vejr, hvilket giver de smukke resultater unikke farver og kombinationer. 

Du kan finde Ellindurs værker på hans hjemmeside eller følge med på hans Instagram, hvor han fremviser sit arbejde. Han har også arrangeret en del unikke udstillinger både i Danmark og på Færøerne, som man kan læse mere om her

Ninna Jalog, Journalist

Elementor #662

100 års familie tradition starter på en tagkvist på Eiði

Her er to billeder, som har enorm stor betydning for mig som kunstner, og som jeg nu har ansvaret af. Det første er en skitse af Elizabeth Taylor (1856-1932) og det andet en skitse af min far, Óli Egilstrøð. 

 
Elizabeth Taylor, eller Miss Taylor, som hun blev kaldt af de lokale beboere, kom til landsbyen Eiði på Færøerne lige før første verdenskrig. Hun fik logi på min farmors og farfars tagkvist, Oliver Øster og Amalie f. Kruse. Miss Taylor var rejsende skribent, kunstner og eventyrer og skrev artikler til Amerikanske tidsskrifter. Miss Taylor får stor betydning og indflydelse, da hun sætter gang i og inspireret andre herrer på Færøerne til at udfolde sine kunstneriske evner. Jeg har fået fortalt, at min fars onkel, Niels Kruse, bliver interesseret i hvordan Miss Taylor tegner blyantsskitser, for sidenhen at male oliemalerier. Niels Kruse bliver den første færøske kunstmaler, som får lov til at deltage til den censurerede udstilling i Charlottenborg, i København med et af sine værker. Således bliver en over 100 års familie tradition med billedkunst skabt på en tagkvist på Eiði.  

Elementor #603

Denne serie med sekst værker er malet til Myndlist i Torshavn og kan ses og købes hos Myndlist • Niels Finsens Gøta 16 • FO-100 Tórshavn • +298 25 95 05 • myndlist@myndlist.fo • Værkerne er alle 50 x 70 cm. Myndlist har solgt nogle værker af denne serie.

 

Elementor #600

Udstilling og fernisering!

Disse ti værker bliver udstillet hos Galleri Sønderborg, Perlegade 57 (Gågaden), 6400 Sønderborg.

Fernisering er lørdag den 5. september 2020 fra kl 11:00 til 14:00.

Elementor #594

Velkommen til en rejse gennem ”erindringer fra naturoplevelser på Færøerne”.

Jeg maler løbende ”Erindringer fra naturoplevelser på Færøerne”, som er en længere rejse gennem naturoplevelser fra Færøerne. Rammen om malerierne er inspireret af den færøske natur og vejr og skifter derfor hele tiden. Malerierne varierer i sit perspektiv og tydelighed i landskabet.

Har det vækket din interesse, så er du velkommen til at følge mig og få en oversigt over, hvor jeg udstiller henne i nedenstående link.

Home

https://www.facebook.com/EllindurArtWork/

https://www.instagram.com/ellindurartwork/

Elementor #530

Erindringer fra naturoplevelser på Færøerne i kajak perspektiv.

”Erindringer fra naturoplevelser på Færøerne i kajak perspektiv” er ein røð við fimm málningum, sum Ellindur Egilstrøð hevur málað. Fýra av málningunum á myndunum, eru seldir til Aarhus, Keypmannahavn, Íslands og Hoyrvíkar og tann fimti hangur nú hjá Myndlist í Tórshavn til sølu.

Málningarnir eru málaðir í Randers, í august og septembur 2019, til framsýningina ”Kunst i Farvrskov”. Temaið ”Erindringer fra naturoplevelser på Færøerne i kajak perspektiv” er inspirerað av útbúgvingini Ellindur hevur nomið sær, sum Bachelor í Psykomotorik. Útbúgvingin snýr seg í stuttum um, hvussu likam, sál, fysiska- og sociala umhvørvið sum heild hongur saman og ávirkar hvørt annað. Ellindur hevur serligan áhuga fyri, hvussu vit sum menniskju upplivað og fyrihalda okkum til áðurnevnda, og hvussu tað ávirkar hvussu vit upplivað og fyrihalda okkum til okkara fortíð, nútíð og framtíð og tað at vera tilstadar í løtuni. ”Erindringer” er inspirerea av Kierkegaard, tá ”erindringer” ikki bert eru minnir, men at tað er ein kunstur at ”erindre” og at tað hevur avgerandi ávirkan á hvørji vit eru. Ellindur hevur havt fleiri framsýningar, bæði í Danmark og í Føroyum. Ellindur hevur fingið vegleiðing og undirvísing frá fleiri kendum listafólkum og frá Aarhus Kunstakademi.

Um áhugi er at vita meira, eru fleiri myndir og frágreiðingar á:https://www.ellindur.com/

Ellindur hevur málað í mong ár og er uppvaksin við málningalist. Pápi Ellind, Óli Egilstrøð, og ommubeiggin, Niels Kruse, vóru virknir listamálarar og høvdu serligan tørv á at lýsa upplivingar sínar við sínum málningum.

Elementor #515

Et billede siger mere end tusind ord.

Et billede siger mere end tusind ord. Sådan siger et gammelt ordsprog, at det forholder sig. Men forholder det sig nu sådan? Det er du som beskuer af malerierne og læser måske bedst til at afgøre. I litteraturen synes det at være bred enighed om, at billedkunst styrker os på nogle områder, f.eks.;

 

 • Forestillingsevne
 • observation
 • Refleksion
 • erindre
 • være tilsted med det som er og sådan som det er
 • være tilsted i nu` et
 • sætter gang i noget hos os selv (Åbner op for noget)
 • Nærvær
 • Ro
 • Lyst
 • Afstressende

Med kompositionerne og farverne forsøger jeg med mine malerier at give dig mulighed for at noget af ovennævnte kan ske og at malerierne kan give dig noget, som en samtale, en bog, eller en artikel, som denne, ikke kan give dig.

Forsøg med ét af malerierne på min hjemmeside, eller til en af mine udstillinger, eller med det maleri du har der hjemme at lade dig og maleriet blive ét og lad maleriet tale til dig og læg alt til side for en stund og vær med maleriet som det er her og nu.

Forhåbentligt kan det åbne op for noget, som en samtale, eller en skrevet tekst ikke kan.

Elementor #497

Erindringer fra naturoplevelser på Færøerne.

Erindringer fra naturoplevelser på Færøerne, er en serie med værker af naturoplevelser. For mig er det naturligt at det er erindringer fra Færøerne, men det kunne måske også være Shetlandsøerne, Island, Norge, eller måske noget helt andet. Måske den jyske hede?

Lidt refleksion om erindringer, eller det at erindre.

Ifølge Den Danske Ordbog betyder erindring, ”forestilling i bevidstheden om noget som man tidligere har set, hørt eller oplevet” eller ”fremkalde erindringen om; få til at huske på”. Ifølge Pia Søltoft, ph.d. og lektor i etik og religionsfilosofi med særligt henblik på Søren Kierkegaard ved Københavns Universitet og leder af Søren Kierkegaard Forskningscenteret fra 2010-2013 og forfatter til flere bøger og videnskabelige og populære artikler relateret til Søren Kierkegaard, er det at erindre ifølge Kierkegaard måske noget dybere og af større betydning end det vi i hverdagen forbinder med at erindre.

Erindringen vil hævde et Menneske den evige Continuitet i Livet og sikkre ham, at hans jordiske Tilværelse bliver uno tenore, eet Aandedrag, og udsigeligt i Eet. (Søren Kierkegaard)

Erindring er ifølge Kierkegaard altid subjektivt og din egen oplevelse og du erindrer kun det, der er væsentligt for dig selv. Således vil min erindring og din erindring aldrig blive den samme, men en meget personlig oplevelse, eller refleksion. Men ifølge Kierkegaard gør man noget med sig selv når man forholder sig erindrende til sin fortid. Erindringen er således langt mere end et minde.

Måske betyder vores erindringer langt mere for nu ‘et og vores fremtid end vi tænker over i vores hverdag?

 

Den stille uge, som starter i morgen søndag den 5. april til lørdag den 11. april (2020) eller dimmelugen, bliver måske særdeles stille i år pga., Corona og måske en god lejlighed til at give os tid til at erindre og øve os i den kunst det er at erindre. Jeg håber at mine billeder kan inspirere dig og sætte gang i noget. Husk at det er ikke noget rigtigt eller forkert, sand eller falsk. Erindringen er din personlige oplevelse. God dimmeluge til dig og god Påske.

Erindringer fra naturoplevelser på Færøerne.

Velkommen til en rejse gennem ”erindringer fra naturoplevelser på Færøerne”.

Nogle gange i kajakperspektiv, andre gange i helikopterperspektiv. Måske også nogle gange i et mere udefinerbart perspektiv. Nogle gange er det et tydeligt landskab, andre gange et udefinerbart landskab. Andre gange en mikroamøbe eller måske en amøbe, som er forstørret mange gange, eller måske var det noget helt andet og udefinerbart. Måske er det is eller sne – eller måske vand. Nogle gange bliver vand til sne eller is for sidenhen atter at blive til vand. Måske det, som engang var sne i maleriet, på et senere tidspunkt bliver til vand eller is – eller noget helt tredje. Billedet skifter uafbrudt, som det færøske vejr, alt efter hvilket lys, der rammer billedet – og alt efter hvem det er, som beskuer værket. Er det måske sådan, at vi ser alt ud fra det univers, som vi som enkeltpersoner befinder os i? Også et maleri? Måske er kunsten med kunsten, at være med det som er, sådan som det er, og overgive os til det nuværende øjeblik og acceptere det, som er her og nu? Også maleriet, som det er her og nu? Måske kan maleriet, og vi som beskuere af maleriet, bare være i ét uden at være adskilte?