Hvorfor, hvornår, hvordan og hvor?

Men, hvorfor, hvornår, hvordan og hvor?

 

Vores hverdag er meget planlagt og meget styret og hele vores liv er i en kalender. Måske en generalisering, men for mange af os er det sådan. Derfor forventer vi også at alt omkring os er således. Det kan let få os til at få tunnelsyn og vi ser alting ud fra vores eget ståsted i livet og meget snæversynet. Det er også erfaringen fra de mange arrangementer, alt fra Montmartre i Latinerkvarteret i Randers til arrangementerne i Helligåndshuset, i Sct., Mortens kirke, eller på Vester Kirkestræde, som jeg har arrangeret eller deltaget i. Mennesker går forbi, og styrer henimod det mål som er i deres kalender. Det er sjældent at nogen stanser op og er forundringsparate og spørger, hvad er det? Eller hvad sker her?

Vores kalender har brug for at få at vide hvorfor, hvornår, hvordan og hvor er dette arrangement og hvad får jeg ud af dette. Som nævnt før, denne kalenderstyrede livsstil kan give os tunnelsyn og vi bliver fanget i vores eget tankemylder, eller grublerier. Vi overtænker og kommer i en stresslignende tilstand og vores kreativitet og spontanitet udebliver. Det kan være en stor udfordring for os alle, men særdeles for iværksættere og erhvervslivet kan denne tilstand få afgørende konsekvenser. Også et paradoks nu hvor kreativitet og innovation er på alles læber. Derfor er hele tilgangen bag arrangementerne en Carpe diem, eller grib dagen tankegang. Kierkegaard ville måske have sagt, ”Man skal ikke planlægge de vigtige ting i livet, men i stedet være til stede, når de sker”. Og dette er kernen i arrangementerne. At være der hvor det sker, med det der sker og det som er.

Skifte

Min NLP-læremester, Dr., Richard Bandler, som er manden bag hele NLP-tilgangen, talte om et skifte. Han opfordrede os til at skifte stol og placering i rummet hver gang vi kom til undervisning. Da vi øvede os var vi oftest tre i en gruppe. En coach, eller behandler, en klient og en observatør. Vi byttede roller til alle havde haft hver sin rolle. Hver gang vi skiftede roller, skulle vi også skifte stol, således at vi ikke havde den tidligere rolle med os. Dette stoleskifte virker måske lidt overdrevet eller kunstigt for mange af os, men forsøg næste gang du har en samtale med et andet menneske at skifte placering i rummet, eller prøve noget helt nyt, som Walk & Talk, at i går mens i taler og f.eks., aftaler at i går i en retning i syv minutter mens den ene taler og den anden kun lytter og i siden vender om og går tilbage i samme retning i syv minutter mens den anden taler.

Det er også en af kernerne i arrangementerne, at det er ikke en gentagelse fra forrige gang. Det er et skift siden sidst og din hjerne bliver udfordret på hvorfor, hvornår, hvordan og hvor? Vær med det som er her og nu. Mere væren end gøren.

Afkoblet opmærksomhed

Afkoblet opmærksomhed, afkoblet bevidsthed, blidt årvågen vidt åben bevidsthed, åbent fokus, være tilstede i nu´ et, være nærværende, kært barn har mange navne, men der findes en tilstand, som er meget anderledes end den tilstand, som vi kender alt for godt, da krop og tanker er hver sit sted og tankerne kører i ring, mens kroppen er et helt andet sted og vi får mere og mere tunnelsyn. Det at vi er tilstede med det som er her og nu med fuld bevidsthed og åbenhed.

Kunsten

Da jeg maler, forsøger jeg at finde denne tilstand, at være sammen med det som er her og nu og lade lærredet, malingen, værktøjerne, det miljø som jeg er i smelte sammen og være ét. Eugen Herrigel, beskriver så godt i ”Bueskydning og Zen”, ”Alt dette: bue, pil, mål og jeg’ et slynger sig sådan ind i hinanden, at jeg ikke mere kan adskille dem. Selv trangen til at adskille dem er forsvundet. For lige så snart jeg tager buen i hænderne og skyder, er alt så klart og entydigt og så let og enkelt.” Med nogle små simple øvelser kan denne tilstand komme og vores tankemylder og måske tinnitus eller susen for ørerne forsvinder for et øjeblik. Og det er her at kunsten kommer ind i billedet, jeg hører tit mennesker sige, ”jeg forstår ikke hvad du vil udtrykke”, ”jeg forstår ikke kunst”, ”Jeg kan ikke lide denne grønne farve”, ”jeg kan ikke lide sammensætningen af farverne” eller kommentarer til musikken, ”jeg kan bedre lide fløjte, da det er sammen med cello”, ”jeg synes at musikken du havde sidste gang var bedre”. M.m. Men hvad nu hvis, du giver slip på disse vurderinger og bedømmelser og hellere er tilstede med det som er her og nu og giver malerierne og musikken lov til at tale til dig? Hvad nu hvis grubleren, bedømmeren, vurdereren får en tiltrængt pause for et øjeblik? Du skulle opleve det, det har du fortjent.

When eller da

Min coaching-læremester, Michael Neill, gjorte os opmærksomme på hvor meget ”when” eller da, vi har i vores hverdag, jeg bliver lykkelig da det eller det, eller da jeg har fået denne uddannelse, eller da dette eller dette er sket, da….. hvorfor ikke nu? Hvorfor ikke være tilstede med det som er her og nu og nyde det som er her og nu? I stedet for at sige da dette eller dette vil jeg måske gøre denne øvelse, hvad nu hvis du gør øvelsen her og nu og forsøger at være tilstede med det som er her og nu og giver grubleren, eller tænkeren fri for et øjeblik? Måske er det meget lettere end du tror, at være afkoblet opmærksom, afkoblet bevidst, blidt årvågen med vidt åben bevidsthed, åbent fokus, være tilstede i nu´ et, være nærværende, eller hvad du nu foretrækker at kalde tilstanden. Nogle mennesker kan dette uden at tænke mere over det, men for mange andre mennesker har grubleren eller tænkeren fået styringen og den kører konstant og det skal ”en øvelse” til for at få en lille pause.

Kreativitet og innovation

Som nævnt før, vores kalenderstyret hverdag kan give os tunnelsyn og al kreativitet og innovation udebliver. Ved at komme til mine arrangementer er hensigten at være tilstede med det som er her og nu og give din hjerne ”fri” fra daglige kvaler og se nye muligheder og løsninger og blive kreativ og innovativ, i hvert fald et øjeblik. Dette er særdeles gavnligt for iværksættere og erhvervslivet, men mon ikke alle mennesker har brug for dette en gang imellem.

Skal opleves

The Map Is Not the Territory, sagde Dr., Bandler tit, eller på dansk, ”kortet er ikke territoriet” her findes der mange forskellige fortolkninger af denne sætning, en af dem kan være at det er to forskellige ting at se noget på et landkort og at være der og opleve det, eller nu måske, at være tilstede med det som er til mine arrangementer og at læse om det og se billeder på Facebook og Instagram m.m. Næste gang kom og være med og oplev det selv. Vær tilstede med det som er her og nu uden at vurdere og dømme, men kun væren. 😊

 

 

 

 

 

 

 

One Reply to “Hvorfor, hvornår, hvordan og hvor?”

  1. It’s hard to come by well-informed people on this subject, but you sound like you know
    what you’re talking about! Thanks

Lukket for kommentarer.