With Less Effort – Hvad er nu det?

Richard Riso og Russ Hudson beskriver det så smukt i Enneagrammets Visdom, ” Det er ikke længere forskel på iagttageren og det iagttagede, oplevelsen og den oplevende er ét.” Dvs., at vi er ét med det vi foretager os, om det er en samtale i socialt sammenhæng, eller det er mens vi maler, spiller guitar, læser, skriver, eller andet arbejde. Lidt det samme, som Eugen Herrigel beskriver i Bueskydning og Zen, ”Alt dette: bue, pil, mål og jeg’ et slynger sig sådan ind i hinanden, at jeg ikke mere kan adskille dem. Selv trangen til at adskille dem er forsvundet. For lige så snart jeg tager buen i hænderne og skyder, er alt så klart og entydigt og så let og enkelt.” Denne platform, eller fundament for den tilstand kommer måske ikke helt af sig selv og det er måske et paradoks, da tilstanden kommer af sig selv og kan ikke styres, men det kræver at nogle forudsætninger er opfyldte for at være på denne platform, eller fundament. Det er det jeg kalder With Less Effort, som både indebærer en proces og nogle værktøjer.  

With Less Effort er:

 • Hovedsageligt Ro/hvile, hellere end Kamp/Flugt.
 • Hovedsageligt én proces, hellere end ét projekt.
 • Hovedsageligt afkoblet bevidsthed, hellere end overtænkning/grublerier.
 • Hovedsageligt væren, hellere end gøren.
 • Hovedsageligt at være bevidst tilstede i nu´ et, hellere end jeg må, skal, vil, ønsker, forventer m.m.
 • Hovedsageligt at være i processen og være bevidst tilstede, hellere end mål og delmål.
 • Hovedsageligt at være bevidst tilstede nu, hellere end ruminere (gruble) over fortid og bekymre os om fremtid.
 • Hovedsageligt essens, og give jeg´ et fri i et par sekunder, minutter, eller måske et par timer. (Jeg´ et skal nok finde dig igen). 🙂

Dvs., at With Less Effort er vejen, eller værktøjet til at opnå den tilstand som Richard Riso og Russ Hudson beskriver ovenfor, eller det Eugen Herrigel beskriver. With Less Effort er platformen, eller fundamentet. Og det er måske også et paradoks, da vi er vokset op med ”No Pain No Gain”, eller vi skal øve hård for at opnå noget som helst og det er også vejen frem en gang imellem, ”øvelse gør mester” skal vi være gode til at skrive blog, male, spille guitar, spille skak, være tilstede, arbejde,  m.m. bliver vi gode med at øve aktiviteten, ”No Doubt”, men øver vi hovedsageligt i en kamp/flugt tilstand, det bliver et projekt, uden at vi er bevidst tilstede i projektet, og vores tanker enten grubler over vores fortid, eller bekymrer sig om vores fremtid,  kan det være et slidsomt projekt og det er måske ikke sjovt længere, men en plage. Derfor With Less Effort og alligevel opnå resultater.

“All the effort in the world won’t matter if you’re not inspired.”
Chuck Palahniuk
“We are dying from overthinking. We are slowly killing ourselves by thinking about everything. Think. Think. Think. You can never trust the human mind anyway. It’s a death trap.”
Anthony Hopkins
“The more you overthink the less you will understand.”
Habeeb Akande

Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

4 svar til “With Less Effort – Hvad er nu det?”

 1. hgf Avatar

  I was able to find good advice from your articles.

  1. ellindur.com Avatar
   ellindur.com

   Thanks 🙂

  2. ellindur.com Avatar
   ellindur.com

   PLeased to hear, thanks 🙂

Translate »