Carpe Diem – grib dagen, eller måske øjeblikket!

Carpe Diem

”Udtrykket “Carpe diem” stammer fra den romerske digter Horats og betyder: “Grib dagen” eller: Lev livet i dag uden at tænke over morgendagens bekymringer. Udtrykket hedder i hele sin længde: Carpe diem quam minimum credula postero: Grib nuet – og hav minimal tillid til fremtiden.” Siger Wikipedia.

”Man skal ikke planlægge de vigtige ting i livet, men i stedet være til stede, når de sker”, siger Peter Thielst, og refererer til Kierkegaard.

Men hvad har det så med disse billeder at gøre? Jo, som jeg skrev på Facebook siden den 13. juli ” Carpe diem! Grib dagen, da vi ikke ved hvordan malerierne ser ud da malingen er tørret og solen er gået ned” og det interessante med malerierne er, at de kan ændre sig en del, da malingen er tørret og olien i malingen er tørret ud og det kommer andet lys på maleriet. Maleriet ændrer sig alt efter om det står, ligger, hænger på en væg med skyggeside, eller sollys og om aftenen med en elpære, vil det igen være noget helt andet. Det er også to forskellige oplevelser, at se billedet her på skærmen og det virkelige maleri. Også om de hænger i mit studio, Helligåndshuset eller inde i Kirken eller et helt andet sted. Giv dig selv muligheden for at opleve dette!

Giv dig selv lov til at ”være” sammen med maleriet, eller billedet, og kommer der tanker om hvad du skal senere i dag, eller i morgen, eller om dette måske er spild af tid, så lad den tanke ligge. Sig ”pyt”, ”ikke nu”. Mens du ser på billedet oplever du også alt omkring dig, du behøver jo ikke at udelukke noget, da vi tit misforstår lidt koncentration, som om at vi aktivt skal udelukke alt andet og bruge energi på det. En lyd, en tanke, en lugt, eller hvad det måtte være, det kan være der, det forstyrrer ikke, det er en del af miljøet og det behøver du ikke at ændre på nu, mens du giver dig selv lov til at ”være” med billedet. Kommer der tanker som, jeg kan ikke lide den grønne farve, eller hvorfor skal det være så meget hvid baggrund, lad den tanke ligge lidt. ”Vær” sammen med billedet og giv billedet lov til at tale til dig og du giv dig selv lov til at lytte og ”være”. Også om der kommer tanker om at ”dette er …” Måske er dette kun et maleri, uden at være noget som helst, men alligevel er det alt, i dette øjeblik. Du, maleriet og omgivelserne er ”alt her og nu”. Jeg oplever tit, at mennesker siger, at ”jeg forstår ikke kunst”, eller, ”jeg forstår ikke hvad du vil udtrykke” e.l. Du behøver ikke at forstå noget som helst, forsøg at ”være” sammen med maleriet, eller billedet. Giv dig selv den luksus at ”være” sammen med disse billeder i nogle minutter og giv dig selv lov til at opleve, at det hele smelter sammen. Billedet, jeg´ et, miljøet du er i, pludselig kan du være sammen med det som er. Husk, at du behøver jo ikke at anstrenge dig, eller fokusere på at koncentrer dig, giv billedet lov til at tale til dig og giv slip. En With Less Effort tilstand.

Carpe Diem!